Bezienswaardigheden in Havana

De stad Havana telt een vrij groot aantal bezienswaardigheden die uit verschillende tijdperken komen. Vooral de oude binnenstad van Havana barst van de interessante gebouwen, pleinen, monumenten en andere hotspots.

Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt uit de bezienswaardigheden die je in Havana kunt bewonderen. In het geval dat er goede websites met extra informatie over een bepaalde bezienswaardigheid zijn dan hebben we die erbij vermeld.

Habana Vieja

Het oude stadsdeel van Havana wordt aangeduid als ‘Habana Vieja’. Dit meest toeristische deel van de stad laat je historische plekken zien waarin uiteenlopende koloniale gebouwen in de meest vrolijke kleuren zijn geschilderd. In dit levendige deel van Havana klinkt er overal muziek, tref je bezienswaardigheden als het Castillo del Morro, San Salvador de la Punta Fortress, Plaza de Armas, Museo de la Revolución en Catedral de San Cristóbal. Overal in de stad zie je beroemde Amerikaanse auto’s rijden die al toeterend de aandacht van de toeristen trekken. Een pink Cadillac of een mint groene of rode Chevrolet zijn hier veel voorkomende merken. De chauffeurs spreken vaak niet heel goed Engels, maar doen zeker hun best om de je wat over de stad te vertellen. Verder kun je in Habana Vieja heerlijke restaurantjes en cafeetjes opzoeken.

Zeer bekende plekken van de stad zijn het stamcafé van Ernest Hemingway El Floridita, waar hij graag zijn Daiquiri dronk en het authentieke Mojito paradijs La Bodeguita del Medio aan de Empedado. Je kunt hier tevens heerlijk eten. Elke wandeling door het oude Havana laat je keer op keer iets nieuws beleven. De stad bruist dan ook aan alle kanten. Sinds 1982 staat Habana Vieja en het fort geregistreerd op de werelderfgoederen lijst van Unesco.

Habana Vieja

Cabaret Tropicana

Voor een avondje geheel in stijl, ben je bij Cabaret Tropicana op het juiste adres. Deze alom bekende openlucht dinershow aan de Calle 72 y Línea del Ferrocarril wordt al sinds 1939 uitgevoerd in de wijk Marianao van Havana. De artiesten zijn vaak kleurrijk en flamboyant uitgedost en glitteren van top tot teen, terwijl ze allerlei danskwaliteiten en acrobatiek aan het publiek laten zien. De bijbehorende muziek en het lekkere eten bezorgen je een top avond, waar je nog lang aan terug zult denken. Hoewel er ruim driehonderd plaatsen beschikbaar zijn, is het aan te raden op tijd je kaartje te reserveren.

Reserveer tickets voor Cabaret Tropicana

Plaza de la Revolución

Het 72 duizend vierkante meter tellende Plaza de la Revolución is het beroemde plein waar Fidel Castro zijn “gevreesde” uren durende speeches tot het volk heeft gehouden. Het is een geijkte stop voor toeristen die met eigen ogen deze historische plek van Cuba komen bewonderen. Je treft er twee gebouwen waarop de beeltenissen prijken van revolutionairen Che Guevara en Camilo Cienfuegos. Vaak wordt het portret van de laatst genoemde verward met die van Fidel Castro.

Het belangrijkste monument op de Plaza de la Revolución is het herdenkingsmonument voor José Martí, de nationale held van Cuba. José Martí was een intellectuele alleskunner, maar vooral een schrijver en revolutionaire filosoof. Hij speelde hiermee een belangrijke rol tijdens de onafhankelijkheidstrijd van Cuba. Het José Martí Memorial aan de Plaza de la Revolución is iets meer dan honderd meter hoog en bestaat volledig uit marmer. De toren is gemaakt in een stervorm en werd ontwikkeld door de architecten Raoul Otero de Galarraga, Enrique Luis Varela en John La Batudt. Ervoor is een sculptuur van José Martí te bewonderen met daarachter de Cubaanse vlag. In de toren is het mogelijk om het hoogste punt van Havana te bezoeken, waar je kunt genieten van een opmerkelijk mooi uitzicht. Onder het monument zijn er verschillende exposities te bezoeken.

Plaza de la Revolución

Malecón

De beroemde boulevard van Havana wordt aangeduid als de Malecón. Deze zeven kilometer lange weg blokkeert het zeewater van de stad. Op dagen dat de wind de overhand heeft klotst en bonkt het water dan ook wellustig tegen de hoge muur van de Malacón boulevard. Een wandeling langs de waterkant geeft je een indruk van de rijke periode die eens de overhand had in Cuba. Menig statig pand uit de eerste helft van de twintigste eeuw staat er inmiddels een beetje verloren bij. Maar achter de grijzen schimmen is nog altijd het bravoure van die tijd zichtbaar.

Hotel Nacional is een duidelijk voorbeeld van hoe het eens geweest moet zijn. Dit meest luxueuze en klassieke hotel van Havana werd in de jaren ’30 gebouwd en heeft nog altijd zijn aanzien niet verloren. Een bezoek aan dit hotel is dan ook zeker een aanrader. In de lobby hangen foto’s van uiteenlopende gasten die er in het verleden hebben gelogeerd. Denk hierbij aan Marlon Brando, Frank Costello en Winston Chruchill. Andere bezienswaardigheden aan de Malecón van Havana zijn Castillo de la Punta en het leven wat er ’s avonds afspeelt. Veel inwoners van de stad komen aan het eind van de dag verkoeling en vertier zoeken aan de Malecón. Er wordt muziek gemaakt, een drankje gedronken en de ‘Habaneros’ flirten er lustig op los.

Malecón

Castillo del Morro

De haven van Havana wordt gekenmerkt door de het fort Castillo del Morro. Al in de zestiende eeuw stond hier een fort om de haven te beschermen tegen indringers. Door de eeuwen heen is het alsmaar groter en indrukwekkender geworden. De huidige omvang van ‘Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro’ werd omstreeks de tweede helft van de achttiende eeuw gebouwd. De vuurtoren werd hier pas in 1846 toegevoegd. Inmiddels is Castillo del Morro een symbool van de stad Havana en trekt het jaarlijks vele bezoekers. Je kunt er tegenwoordig exposities bewonderen, winkeltjes bezoeken of een wandeling langs de kanonnen en door het fort maken. Elke avond om 21.00 wordt er een kanonschot afgevuurd, waarmee men voorheen aangaf dat de stadsmuren en haven werden gesloten. Vanaf de Malecón is dit uitstekend waar te nemen.

Catedral de San Cristobal de la Habana

De kathedraal ‘La Catadral de la Virgen María de la Concepción Inmaculada de La Habana’ staat beter bekend als de San Cristobal. Deze katholieke kerk werd omstreeks de tweede helft van de achttiende eeuw gebouwd aan de Plaza de la Catedral. Het bouwwerk laat duidelijke barokke stijlen zien zoals je die wel meer in Havana tegenkomt. In de kathedraal tref je kunstwerken die een kopie zijn van werken zoals die gemaakt zijn door Peter Paul Rubens en Giuseppe Perovani. Het plein waaraan de Catedral de San Cristobal de la Habana is gevestigd behoort tot één van de mooiste pleinen van de stad. Tegen een kleine vergoeding is de toren van de kathedraal te beklimmen.

Catedral de San Cristobal de la Habana

Christus van Havana

Op een heuveltop in Havana prijkt een immens groot marmeren beeld van Christus. Anders dan andere beelden is hier Jezus Christus zichtbaar die niet zijn armen spreid, maar de handen voor zich heeft. Het beeld werd gemaakt door de Cubaanse beeldhouwer Jilma Madera. Het is daarmee het grootste beeld van Christus dat door een vrouw werd gemaakt. Het beeld bestaat uit zeven-en-zestig stukken marmer die vanuit Italië naar Cuba zijn vervoerd. Het werd in Rome ingezegend door de paus Pius XII. Het beeld in Havana meet ongeveer twintig meter en weegt meer dan driehonderd ton. De ogen van het beeld zijn leeg. Hiermee wordt de indruk gewekt dat het vanuit alle kanten naar de mensen kijkt. Vanaf de plaats waar het beeld van Christus staat heb je een waanzinnig mooi uitzicht op de skyline van Havana en de ondergaande zon.

Capitolio Nacional

Het Capitool van Cuba staat in de hoofdstad Havana. ‘Capitolio Nacional de Habana’ werd omstreeks 1926 gebouwd en kon drie jaar later in gebruik worden genomen. Destijds werd dit gebouw gebruikt om er de Cubaanse regering te huisvesten. Inmiddels is het het onderkomen van de Cubaanse academie voor wetenschappen. De koepel en voorzijde van het gebouw lijken bijzonder veel op het Capitol in Washington. Het ontwerp is afkomstig van Raúl Otero en Eugenio Raynieri. Het Capitolio Nacional behoort zonder meer tot de mooiste gebouwen van de stad Havana. De onderste verdieping is toegankelijk voor bezoekers.

Capitolio Nacional

Bodeguita del Medio

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad Havana is Bodeguita del Medio. Deze bar werd namelijk wereldberoemd om zijn Mojito’s. Het wordt dan ook de geboorteplaats van deze heerlijke cocktail genoemd. Veel bekende mensen werden hier gezien, waaronder Nat King Cole, Pablo Neruda en Joan Manuel Serrat. Van de meeste hang hier een foto. Ook Ernest Hemingway vond zijn weg naar Bodeguita del Medio. Regelmatig is er live muziek en kun je er genieten van het Cubaanse leven en de bijbehorende gerechten van het land. Vergeet vooral niet om je naam op de muur achter te laten. Velen zijn je er voor geweest.

Bodeguita del Medio

IJssalon Coppelia

Het warme weer in Cuba nodigt je meerdere malen per dag uit voor een verkoelend drankje of ijsje. Het lekkerste ijs van Havana is te vinden bij Coppelia aan de Calle 23. Er wordt hier duidelijk onderscheid gemaakt in lokale bevolking en toeristen. Toeristen betalen met CUC en de lokale bevolking met CUP. De rij van de lokale bevolking is vaak veel korter dan die voor de toeristen. Het aantal zitplaatsen verraad hoe druk het hier wel kan zijn. In totaal kunnen er pakweg 900 mensen plaatsnemen. Dat is enorm veel, maar een stuk minder dan de tweeduizend zitplaatsen die er oorspronkelijk waren. De keuze van het ijs voor toeristen is een stuk beperkter dan die voor de Cubanen. Doe hier dus je voordeel mee. Haladería Coppelia werd al in 1966 opgericht. Voor het ontwerp van het gebouw werden de architecten Mario Girona, Rita Maria Grau en Candelaria Ajuria aangesteld. IJssalon Coppelia is gelegen in Parque Coppelia.

Gran Teatro de La Habana

Het prachtige Gran Teatro de La Habana bevindt zich aan de Paseo de Martí in het hart van het oude Havana. Het gebouw staat ook wel bekend als ‘the Galician Centre of Havana’ of ‘Palace of the Galician Centre’. Gran Teatro de La Habana werd omstreeks 1908 gebouwd, kort na de onafhankelijkheid van Cuba. Kosten noch moeite bleven bespaard om dit schitterende bouwwerk het allure te geven die het nog altijd uitstraalt. De grote zaal biedt plaats aan zo’n vijftienhonderd bezoekers. Gran Teatro de La Habana is het huis van het ‘Ballet Nacional de Cuba’.

Gran Teatro de La Habana

Fusterlandia

Eén van Cuba’s meest unieke plekjes is te vinden in Jaimanitas, namelijk Fusterlandia. Deze buitenwijk ten westen van de stad Havana werd rijkelijk gedecoreerd door de kunstenaar José Rodríguez Fuster. De kunstenaar heeft zich gespecialiseerd in keramiek, tekenen, schilderen, gravure en grafisch design. De straten in deze wijk zijn op verschillende plaatsen rijkelijke gedecoreerd met mozaïek. Hij maakte hier een maatschappelijk project van. Meer dan tachtig woningen zijn inmiddels door zijn visie opgeleukt. Maar eenmaal aangekomen in Fusterlandia weet je niet waar je moet kijken. De kunstenaar heeft hier namelijk een plek weten te creëren waar hij zijn artistieke impulsen los heeft kunnen laten. Dit heeft geresulteerd in een prachtige plek waar je doorheen kunt lopen. Vanaf een platform kun je het geheel goed overzien. Het heeft zeker raakvlakken met Gaudí en diens werken in Barcelona.

Fusterlandia

Ritje met een klassieke Amerikaanse auto

Een echte ‘must-do’ in Havana is een rit in een oude Amerikaanse auto. Voor een nader te onderhandelen prijs kun je hier kiezen uit uiteenlopende oude vintage auto’s zoals je die in films uit de jaren ’50 en ’60 herkent. Denk aan Buick, Chevrolet, Hudson en Cadillac en vele varianten hierop. Vaak zijn er ook merken samengevoegd, omdat er aan echte originele onderdelen niet te komen is. Zo zijn er ook auto’s met een Mercedes ster te bespeuren die toch echt meer op een Lada lijken. Bijzonder grappig soms om te zien. Een ervaring in zo’n mooie Amerikaanse auto is onvergetelijk. Laat de wind door de haren waaien terwijl je vanuit de cabrio door de stad Havana wordt gereden. De chauffeur spreekt waarschijnlijk niet heel goed Engels, maar zal zeker zijn best doen om verschillende bezienswaardigheden uit zijn stad aan te prijzen. Mogelijk worden er ook nog wat restaurants van “vrienden” aangeprezen.

Ritje met een klassieke Amerikaanse auto

El Barrio Chino

Het stadsdeel ‘El Barrio Chino’ van Havana staat beter bekend als Chinatown. Hoewel het tot één van de grootste Chinatown van Latijns-Amerika wordt gerekend, vonden wij hem niet bijster groot. Het beslaat ongeveer zo’n 10 straten. De Chinese gemeenschap is ergens halverwege de negentiende eeuw ontstaan. Vele kwamen hier als slaven om te werken op de suikerrietplantages. Daarnaast zijn er ook grote aantallen Chinese immigranten naar Cuba gekomen. Veel van hun cultuur vind je terug in de wijk El Barrio Chino. Denk hierbij aan Chinese stadspoorten, tempels, restaurants en winkels. Onder de bezienswaardigheden van dit stadsdeel behoren ook de kerk ‘Iglesia Del Sagrado Corazon de Jesus’.

El Barrio Chino

El Floridita

Dankzij de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway beleeft El Floridita nog altijd hoogtijdagen. Het inmiddels wereldberoemde café schenkt dagelijks heel wat cocktails aan de vele bezoekers. Ernest Hemingway dronk hier namelijk tijdens zijn verblijf in Havana dagelijks zijn Daiquiri. Ondertussen heeft hij in een hoekje aan de bar een permanente plek gevonden. Het bronzen beeld werd gemaakt door de Cubaanse kunstenaar José Villa Soberón in 2003. In El Floridita ervaar je nog altijd de sfeer van weleer. Behalve de heerlijke cocktails kun je er ook terecht voor het diner. El Floridita is te vinden aan de Calle Obispo niet ver van Paseo de Martí.

El Floridita

Begraafplaats Cristóbal Colón

Het grootste en meest indrukwekkende kerkhof van Cuba bevindt zich ten westen van Plaza de la Revolución. Cementerio Cristóbal Colón is ontstaan omstreeks 1871 en was vijftien jaar later klaar. De begraafplaats Cristóbal Colón is langzaam maar zeker volledig gevuld met marmeren beelden, graven, kruizen, madonna’s, mausoleums en andere religieuze vormen. De dodenstad, zoals deze begraafplaats ook wel wordt genoemd, telt maar liefst zo’n honderdveertig hectare. Het eerste graf wat hier werd gevuld is die van de ontwerper, de architect Calixto Arellano de Loira y Cardoso.

De hoofdingang is al indrukwekkend genoeg. Maar wat daarachter te vinden is, is op zijn minst verbazingwekkend te noemen. De rijke aristocratische families hebben hier in de voorgaande eeuwen duidelijk niet voor elkaar onder willen doen. Helaas zijn er inmiddels ook vele graven verlaten en al jaren niet meer onderhouden. Het meest opmerkelijke graf wordt toebedeeld aan de legende van ‘La Milagrosa’. Amelia Goyri de Adot overleed tijdens de bevalling van haar zoon. Ook deze overleed. Haar zoon werd samen met haar begraven en tussen haar benen gelegd. Haar man bezocht hun graf voor zeventien jaar en was ontroostbaar. Toen het graf geopend werd om te worden geruimd, troffen zij twee intact zijnde lichamen aan en een kind dat aan de borst lag. Sindsdien is haar graf een bedevaartsoord.

Callejón de Hamel

Het steegje Callejón de Hamel is vooral bekend door kunstenaar Salvador González. Deze Cubaanse schilder en beeldhouwer heeft hier indrukwekkende kunst achtergelaten. Zijn typische Afro-Cuban stijl is in zijn werken duidelijk herkenbaar. Zijn eerste exhibitie hield hij in 1968 en daarna volgden er nog in Rome en op de Seychellen. Het steegje Callejónde Hamel in Havanna is inmiddels een samenkomst van al zijn kunsten. De muurschilderingen worden afgewisseld met kunstzinnige badkuipen, sculpturen en andere creatieve vormen en voorwerpen. Op zondag wanneer de parade ‘Domingo de la Rumba’ passeert, dan is Callejón de Hamel op zijn gezelligst.

Callejón de Hamel

Hotel Nacional

Sinds de oprichting in de jaren ’30 heeft Hotel Nacional veel aanzien gekend. En nog altijd is dat niet heel veel veranderd voor dit vijfsterren hotel. Hotel Nacional behoort nog altijd tot de top hotels in Havana. Inmiddels is het een symbool van Cuba die refereert aan de geschiedenis en cultuur van het land. Doordat Hotel Nacional is gebouwd op een heuvel, heb je vanuit de tuin een prachtig uitzicht op zee en de Malecón boulevard. Menig beroemdheid heeft hier één of meerdere nachten doorgebracht. Veel van hun portretten zijn terug te vinden in de lobby van het hotel.

Hotel Nacional