Havana bezoeken

Een rondreis door Cuba of een vakantie in Cuba is niet compleet zonder een bezoek aan Havana. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om alleen maar Havana te bezoeken. Hoewel je heus wel een globale indruk kunt krijgen van Havana binnen een eendaagse excursie, moet je eigenlijk tenminste een paar dagen in Havana verblijven om de stad echt te leren kennen. Wie Havana bezoekt die zal vooral ontdekken dat de stad in heel veel opzichten anders is dan andere steden die je in je leven bezocht hebt. De beperkte invloeden vanuit het kapitalistische westen zorgt voor een bijzondere en zeer eigen sfeer die je hoogstwaarschijnlijk voor altijd in je hart zult sluiten.

Vliegen naar Havana

Havana is vanuit Europa prima bereikbaar per vliegtuig. Helaas wordt er vanaf Amsterdam niet meer rechtstreeks naar Havana gevlogen. De beste opties zijn om met Air France via Parijs te vliegen (ook te boeken via KLM) of met Air Europa via Madrid. De prijzen voor vliegtickets naar Havan beginnen meestal iets onder de duizend euro voor een retourticket in de economyklasse.

De gemiddelde vluchtduur voor een rechtstreekse van Amsterdam naar Havana ligt rond de tien uur. Vlieg je met een overstap dan komt er al snel een paar uur bij de totale reistijd. De terugvlucht van Havana naar Amsterdam duur meestal tot een uur korter omdat het vliegtuig dan een vrij groot deel van de vlucht wind in de rug heeft.



De luchthaven van Havana

José Martí International Airport is de internationale luchthaven van Havana. Dit vliegveld is sinds 1930 operationeel en verwerkt per jaar ongeveer vier miljoen passagiers. Daarmee is dit het drukste vliegveld van Cuba. Als je vanuit Europa naar Havana vliegt dan arriveer je in Terminal 3. Dit is de grootste en meest moderne terminal van de luchthaven. Neem het woord ‘modern’ hier wel met een redelijke korrel zout, want je kunt de luchthaven absoluut niet vergelijken met bijvoorbeeld Schiphol. Er zijn in ieder geval wel sluizen naar de vliegtuigen, de airconditioning werkt en er zijn goed werkende bagagebanden. Op het gebied van horeca op het vliegveld moet je niet teveel verwachten.

José Martí International Airport ligt ten zuidwesten van het centrum van Havana. De afstand ten opzichte van het oude centrum bedraagt ongeveer 20-21 kilometer. Dit leg je bij normaal verkeer in ongeveer 30 tot 40 minuten af met een taxi of transferbus. Als je een pakketreis of rondreis hebt geboekt waarbij in ieder geval de eerste nacht in Havana doorgebracht wordt dan is de kans groot dat de reisorganisatie je transfer van het vliegveld naar het hotel of het ‘casa particulares’ geregeld heeft. Dat kan met een taxi of met een bus zijn. Als je op eigen houtje naar Havana reist dan zul je zelf je vervoer vanaf het vliegveld moeten regelen. Je bent in dat geval aangewezen op taxi’s. Voor een taxirit van de luchthaven naar het centrum van Havana betaal je ongeveer 25 tot 30 CUC.

De luchthaven van Havana

Huurauto

Als je van plan bent om een huurauto te regelen dan kun je die op de luchthaven van Havana ophalen. Je zult in de terminal tevergeefs zoeken naar bekende aanbieders zoals Avis, Hertz of Sixt. Die zijn niet actief in Cuba. Het aanbod van verhuurders in Havana is beperkt. Je komt al snel uit bij lokale autoverhuurders zoals Cubacar, Via Transgaviota en Havanautos om een auto te huren. Omdat huurauto’s vrij schaars zijn is het raadzaam om ruim op tijd je auto alvast te reserveren. Dat kun je zelf rechtstreeks bij de verhuurder doen. Je kunt bij verschillende touroperators ook een privérondreis inclusief auto of een fly-drive met huurauto boeken. De handigste manier om vanuit Nederland een losse huurauto te regelen is via TUI Cars. Dit is een dochteronderneming van de reisorganisatie TUI.

Bekijk huurauto’s in Havana via TUI Cars

Het huren van een auto is in Cuba duurder dan je op veel andere vakantiebestemmingen gewend zult zijn. Daar staat tegenover dat brandstof gemiddeld wat goedkoper is dan in Nederland en dat parkeren eigenlijk overal gratis is. Zelfs in een grote stad zoals Havana! Op de meeste plekken in Havana is het ook niet zo lastig om een parkeerplekje te vinden. Dat komt omdat het autobezit hier veel lager ligt dan in andere landen.

Een huurauto in Havana

Waar overnachten?

Voor je overnachting(en) in Cuba kun je kiezen uit hotels en zogenaamde ‘casas particulares’. Hotels heb je in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Het is goed te weten dat de hotels (deel)eigendom van de staat zijn. Dit merk je in de service en het comfort. Dat is gemiddeld wat minder dan je in andere landen gewend bent. Een viersterrenhotel is bijvoorbeeld soms geen haar beter dan een tweesterrenhotel elders. De prijzen in Havana zijn wel aan de hoge kant als je in een hotel wilt overnachten. Veel toeristen kiezen er daarom voor om bij een zogenaamd ‘casa particular’ te overnachten. Je slaapt dan bij de mensen thuis. Je hebt wel een eigen kamer en het ontbijt in de ochtend is inbegrepen. Vergelijk het maar met een bed&breakfast. Slapen in een ‘casa particular’ is niet alleen leuker, het is ook een stukje voordeliger dan in een hotel overnachten.

De meest ideale wijk om te ovenachten is Habana Vieja. Je zit dan in het historische centrum van Havana. Hier vind je de meeste bezienswaardigheden en places to be. Ook is hier het aanbod van eetgelegenheden en bars groter dan elders in de stad. Als je in Habana Vieja verblijft heb je amper iets van openbaar vervoer of een taxi nodig.

Een wijk waar ook redelijk wat toeristen verblijven is Centro. Dit is niet de meest interessante wijk van Havana, maar je kunt meestal nog wel te voet naar historisch Havana. Het leukste is als je accommodatie in de buurt van de Malecón zit. Dit is de kilometerslange boulevard die langs de kust loopt. Vedado is een nieuwere wijk van Havana. Het ligt ten westen van Centro en Habana Vieja. De loopafstand tot aan het oude hart van de stad is redelijk lang, waardoor je al snel aangewezen bent op de taxi of de toeristenbus. Vedado wordt als het zakendistrict van Havana gezien. Hier staan daarom ook een aantal meer statige hotels, waaronder het prachtige Hotel Nacional de Cuba.

Andere wijken van Havana zijn voor toeristen niet bijster de moeite waard. Het is niet zo dat je niet in andere delen van de stad moet overnachten, alleen is daar voor toeristen vaak weinig te zien en te doen. Dat zorgt ervoor dat je vervoer nodig hebt om naar bezienswaardigheden, horeca en winkels te gaan.

Waar overnachten?

Betaal niet teveel voor je hotel in Havana

Wil je overnachten in Havana en zelf je hotel zoeken en boeken? Dan is het handig te weten dat er tussen de verschillende boekingssites prijsverschillen voor kunnen komen die soms enorm op kunnen lopen. Vooraf goed de prijzen van hotelkamers met elkaar vergelijken is dus eigenlijk een must als je de beste deal wilt vinden. Dat doe je bijvoorbeeld met Trivago. Deze site is al jarenlang het ultieme middel om de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken. Zo vind je al heel snel de laagste prijzen voor jouw verblijfdata in Havana.

Vind de laagste prijzen voor hotelkamers in Havana via Trivago

Vervoer in de stad

Rondrit door de stad

Een leuke en populaire manier om Havana te ontdekken is door middel van een rondrit met een klassieke auto. Hiervoor worden oldtimers gebruikt die vrijwel allemaal van Amerikaanse makelij zijn en vooral uit de jaren vijftig van de vorige eeuw afkomstig zijn. De bolides staan op verschillende plekken op toeristen te wachten. Je kunt een rondrit maken van een uur. Daarvoor betaal je normaalgesproken 35 tot 40 CUC, maar er zijn voldoende chauffeurs die proberen meer te vragen. Zeker als ze vermoeden dat je een cruisepassagier bent kunnen de vraagprijzen ineens oplopen naar 70 CUC of nog meer per uur. Ga in dat geval onderhandelen, want dat soort bedragen zijn echt te hoog voor Havana.

Rondrit door de stad

Fietsen

Je kunt Havana ook met de fiets verkennen. Hoewel het aantal fietsers beperkt is en je tevergeefs op zoek gaat naar fietspaden, kun je in Havana prima fietsen. Let wel op kuilen, hobbels en andere obstakels op de weg. Hoewel de wegen in principe prima zijn kun je af en toe weleens met een plotselinge kuil te maken krijgen. Weet ook dat de automobilisten minder ingesteld zijn op fietsers dan bij ons. Probeer daar als fietser dan ook rekening mee te houden. Defensief rijden op de fiets is daarom van belang. Ook de voetgangers zijn niet zo gewend aan tweewielers die zich door de straten en over de voetpaden van Havana begeven. Aarzel daarom niet om je fietsbel te gebruiken als je denkt dat dat nodig is.

Het aantal plekken waar je fietsen kunt huren en het aantal beschikbare fietsen is zeer beperkt. Vooraf reserveren is daarom eigenlijk een must. Je kunt al fietsen huren voor een periode van 2 uur tot aan een hele week als je dat wilt. Hoe langer je een fiets huurt, des te lager de prijs per dag(deel) uitvalt. Als je via Baja Bikes je fiets in Havana huurt dan reserveer je zonder risico. Je mag immers gratis annuleren of wijzigen en je betaalt pas ter plaatse bij het ophalen van de fiets.

Bekijk de tarieven van huurfietsen in Havana en reserveer meteen online

Fietstocht met gids

Misschien vind je het spannend om op eigen houtje door Havana te fietsen of vind je het juist leuk om met een gids op pad te gaan door Havana. In dat geval kun je deelnemen aan de groepsfietstocht ‘De Highlights van Havana’. Tijdens een vier uur durende fietstocht fiets je met maximaal vijftien deelnemers plus een Engelstalige gids langs de hoogtepunten van Havana. Onderweg wordt er regelmatig even gestopt om uitleg te geven over Havana, de geschiedenis van de stad en de bezienswaardigheden die je te zien krijgt. Natuurlijk heb je dan ook de tijd om de nodige foto’s te maken.

Tijdens de tocht passeer je verschillende belangrijke plekken in Havana zoals El Bosque, het Plaza de la Revolución en de Malecón. Reserveren is verplicht voor deze fietstocht die in de ochtenduren gehouden wordt. Je mag wel altijd gratis annuleren of wijzigen. Mocht het wat regenen dan krijg je een gratis poncho om je te beschermen tegen de neerslag. Voor kinderen zijn er kinderfietsen beschikbaar.

Lees alles over deze fietstour en reserveer indien je dat wilt direct online

Fietstocht met gids

Jetlag

Een fenomeen waar je mee te maken krijgt is tijdsverschil als je tussen Nederland en Havana reist. Het is in Cuba altijd vroeger dan in Nederland. Het tijdsverschil bedraagt zes uur. Omdat de zomertijd en wintertijd niet helemaal gelijk lopen met Nederland is er in maart en oktober sprake van één of twee weken met slechts 5 uur tijdsverschil.

Een gevolg van het tijdsverschil waar je dan als reiziger vaak mee te maken krijgt is een jetlag. Dit is een verstoring in het slaap-waakritme dat optreedt door een groot tijdsverschil binnen korte tijd. Dit is wat gebeurt als je van Nederland (of België) naar Havana reist of omgedraaid. Onze ervaring is dat de jetlag heftiger is op de terugreis naar Europa dan op de heenreis naar Havana.

Een jetlag is niet helemaal te voorkomen. Je kunt de impact van een jetlag wel beperken. Onderweg naar Havana doe je dat door na aankomst je meteen aan te passen aan de lokale tijd. Blijf bij voorkeur dus op tot het tijdstip waarop je in Nederland zou gaan slapen. De kans is dan vrij groot dat je redelijk door kunt slapen. Als je geluk hebt slaap je tot een uur of 6 in de ochtend (lokale tijd) en kun je een dag later nog iets langer blijven liggen. Probeer vooral in het ritme van je bestemming te blijven slapen en vooral ook eten. Dan ben je vrij snel van de jetlag af.

Op de terugweg is het vaak een ander verhaal. De vluchten vanuit Havana naar Nederland zijn vrijwel altijd nachtvluchten. De kans is groot dat je niet of amper slaapt, waardoor je eenmaal thuis aangekomen moe zult zijn en zou willen gaan slapen. Niet doen! Blijf bezig en probeer vooral wakker te blijven. Ga niet eventjes liggen, want dan gaat het mis met de jetlag. Probeer ook hier om je direct aan de lokale tijd aan te passen en ga ’s avonds op een normale tijd naar bed. Zet als het even kan de wekker op 7:00 uur om ’s ochtends op tijd op te staan om meteen in je ritme te komen. Belangrijk is om vervolgens overdag niet eventjes toe te geven aan vermoeidheid als die op komt zetten. Doe je dat wel dan is de kans groot dat je ’s nachts pas heel laat weer in slaap komt, waardoor de jetlag soms wel dagenlang aanhoudt.

Cubaanse muzikanten

Eten en drinken

Je kunt in Havana prima eten. Je zult er echter wel rekening mee moeten houden dat het aanbod van gerechten minder verscheidenheid kent dan dat je op veel andere vakantiebestemmingen meemaakt. Dat komt vooral door de beperking in het aanbod van ingrediënten. Cuba moet het vooral doen met wat er lokaal geproduceerd, gefokt en verbouwd wordt. De import van levensmiddelen is duur en beperkt. het aanbod kan daarom van dag tot dag en van seizoen tot seizoen verschillen. Is het geen oogstseizoen voor mango’s? Dan zie je weinig tot geen mango’s in buffetten en in menu’s. Is er een tijdelijke schaarste aan kip? Dan zul je niet overal kip kunnen bestellen. Zo simpel is het. Houd er rekening mee dat je geregeld te horen krijgt ‘no hay’ of simpelweg ‘no’ als je iets wilt bestellen. Het is er gewoon niet op dat moment. Het heeft geen zin om op dat moment te vragen waarom het er niet is.

De Cubaanse keuken is vooral gebaseerd op rijst, vlees en bonen. Soms lezen we weleens dat het vooral rijdt, kip en bonen is, maar er wordt zeker net zoveel varkensvlees als kip gegeten, misschien nog wel meer.

eten

Vlees en vis of schaaldieren vormen de basis van vrijwel iedere maaltijd. Kreeft is relatief goedkoop in Cuba en wordt op allerlei manieren smaakvol klaargemaakt. Vlees wordt van verschillende dieren aangeboden. Varkensvlees en kippenvlees wordt het meest aangeboden, maar ook rundvlees en andere dieren zoals geit zul je op het menu zien. Als lunch worden er naast warme maaltijden ook belegde broodjes aangeboden. Deze sandwiches worden vooral gevuld met kaas, ham en kaas, gebakken vlees of tonijnsalade.

Behalve de Cubaanse keuken kun je in zeer beperkte mate ook gerechten uit buitenlandse keukens eten. Vrij populair is Italiaans (pizza en pasta) en Spaans. Ook Chinees kan op een aantal plekken gegeten worden, bijvoorbeeld in Chinatown. De kwaliteit van de buitenlandse restaurants is gemiddeld vaak minder dan wat je elders gewend bent.

In Cuba is er een vrij grote verscheidenheid aan drankjes te krijgen, zowel alcoholvrij als met alcohol. Deels is import (bijvoorbeeld Coca Cola en internationale merken gedistilleerd zoals whisky en gin), maar een vrij groot deel van het drankaanbod is in Cuba gemaakt. Denk hierbij natuurlijk aan rum, maar ook aan koffie, frisdranken, vruchtensappen, bier en flessen water. Wat uit Cuba komt is meestal aanzienlijk goedkoper dan geïmporteerde dranken. Als je van alcohol houdt dan zijn de verschillende op rum gebaseerde cocktails zoals daiquiri, mojito en natuurlijk de Cuba Libre de moeite waard om te drinken. Probeer echter ook eens om rum puur te drinken en dan met name de wat oudere zachtere rumsoorten.

Op de site Cuba voor beginners staat uitgebreide informatie over eten in Cuba en over drinken in Cuba.

een mojito