Musea in Havana

Havana telt een aantal musea die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Het aanbod bestaat onder andere uit kunstmusea, historische musea en musea over speciale onderwerpen zoals bijvoorbeeld de bekende Havana Club Rum. De openingstijden van musea lopen uiteen. Redelijk wat musea in Havana sluiten op maandag hun deuren en ook op zondagen heb je bij verschillende musea de kans dat de deuren die dag gesloten blijven. In Havana bestaan er geen speciale toeristenkaarten waarmee je gratis of met korting bij musea naar binnen kunt.

Op deze pagina bieden we informatie over een aantal musea in Havana die wij de moeite waard vinden of waar andere toeristen die Havana bezoeken enthousiast van worden.Museo de la Ciudad

In het voormalige stadhuis aan de Plaza de Armas van Havana is tegenwoordig het museum ‘Museo de la Ciudad’ gevestigd. Het monumentale in barokke stijl opgetrokken pand, wat ook wel bekend staat als ‘Palacio de los Capitanes Generales’, dateert uit de achttiende eeuw. Qua steensoort werd hier koraalsteen gebruikt. In de gevels zie je dan ook duidelijk delen van schelpen terugkomen. Destijds werd het opgericht als woning voor de Spaanse Gouverneur Felipe Fondesviela. Sinds 1967 zijn de ruimtes ingericht met uiteenlopende meubels, voorwerpen, militaire uniformen, wapens en kunst die verschillende episodes uit de geschiedenis vertolken. Eén van de mooiste ruimtes is de ‘Salón del Trono’. Op de binnenplaats van het paleis is een standbeeld van Christopher Columbus te bewonderen. Een bijzonder detail is de met hout geplaveide straat aan de Plaza de Armas. Op deze manier had de vrouw des huizes geen last van de voorbij trekkende paardenkoetsen en andere rijtuigen voor haar deur.

Museo de Bellas Artes

Het Museo de Bellas Artes van Havana bestaat uit twee gebouwen. Het hoofdgebouw is Palacio Bellas Artes welke is gelegen aan de San Rafael in het oude Havana. Hier tref je onder andere Cubaanse kunst die afkomstig is van tussen de zeventiende en negentiende eeuw. Het andere deel van Museo de Bellas Artes is ondergebracht in het Palacio del Centro Asturiano wat gevestigd is aan een zijstraat van Agramonte, de Trocadero Street. Dit deel van het museum beslaat voornamelijk Europese kunst. Het Museo de Bellas Artes (MNBA) wordt gezien als het grootste en belangrijkste kunstmuseum van Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied.

Museo de Bellas Artes

Ernest Hemingway Museum

De Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway is een beroemde bezoeker van het eiland Cuba. Een periode van zijn leven bracht hij door in Havana, waar hij een deel van zijn literaire nalatenschap heeft geschreven. ‘The Old Man and the Sea’ een verhaal over een Cubaanse visser werd zelfs bekroond met de Pulitzerprijs. Het Ernest Hemingway Museum in Cuba laat je een kijkje in het leven van de beroemde schrijver nemen. Het museum van Ernest Hemingway is gevestigd in Finca La Vigía in de voorstad van Havana, San Francisco de Paula. Het gebouw werd omstreeks 1886 gebouwd door de Catalaanse architect Miguel Pascual y Baguer. Ernest Hemingway bewoonde het tussen 1939 en 1960 samen met zijn derde vrouw Martha Gellhorn.

Museo del Ron Havana Club

In de haven van Havana kun je het Museo del Ron Havana Club bezoeken. Dit museum staat geheel in het teken van de lokaal geproduceerde en inmiddels wereldberoemde rum Havana Club. Liefhebbers kunnen hier het gehele stookproces volgen zoals die al jaren wordt toegepast. Een proeverij is natuurlijk niet uitgesloten. Als je alle rum wilt proeven dan bestel de beslist de ‘Cata Vertical’. Je ontvangt dan een samenstelling van rum die verschillende jaren beslaat. Museo del Ron is gesitueerd in een koloniaal pand aan de Avenida del Puerto 262 in het oude stadsdeel van Havana.

Meer info over het Museo del Ron Havana Club

Museo de la Revolución

Eén van de mooiste gebouwen van Havana is het Museo de la Revolución. Het museum is gevestigd in het voormalige presidentiële paleis van Havana. Tegenwoordig is het paleis ingericht als museum waar je uiteenlopende voorwerpen, displays, documenten en historische ruimtes kunt bezoeken. Zo tref je hier de werkkamer van dictator Fulgencio Batista, waarop een aanslag werd gepleegd in 1957. Ook de “geheime” deur waarlangs hij wist te ontkomen is te bezoeken. Andere bijzondere ruimtes zijn onder meer de spiegelzaal ‘Salon de los Espejos’. En natuurlijk is er ook ruimte gemaakt voor de revolutionair Che Guevara. In de tuin van het paleis tref je een aantal gevechtsvoertuigen, de boot ‘Grandma’ van Fidel Castro en het vuur wat aangestoken is door Fidel Castro ter ere van de helden van het nieuwe thuisland ‘Gloria eterna a los heroes de la patria nueva’.

Museo de la Revolución